Seniorennamiddag

“Waarom zelfs mijn schoonmoeder zot is van koers”

“Mijn schoonmoeder wist niets af van wielrennen. Ze kende het verschil niet tussen het voor- en het achterwiel van een fiets. Toch was ze tijdens de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de bergritten van de Tour niet weg te krijgen uit haar sofa voor de tv. Wat hield haar zo in de ban?”

De vraag die Rik Vanwalleghem zich stelt, is het uitgangspunt voor een badinerende voordracht waarin hij aan de hand van een honderdtal dia’’s de aantrekkingskracht schildert van de koers. Zijn stelling is even eenvoudig als complex: ‘‘Le vélo, c’’est la vie’’. Het peloton is een afspiegeling van de maatschappij, alles wat een mens groot en klein maakt, vind je verhevigd terug in het wielrennen. Vandaar de herkenbaarheid en aantrekkingskracht ervan.

Rik Vanwalleghem was wielerjournalist (die zestien keer de Tour volgde), hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, columnist, tv-gast en directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen. In 2023 bracht hij de bestseller ‘De 10 Geboden van José De Cauwer’ uit, waaruit een zaalvoorstelling groeide waarmee hij momenteel, met José, door Vlaanderen toert.

Aan de hand van sappige anekdotes laat Vanwalleghem zijn licht schijnen over de wielersport, haar historiek en legendes, haar drama en haar glorie, waarbij het hem vooral gaat om de mens achter de wieleratleet.

13.30 Ontvangst met koffie

14.00 Welkom door de voorzitter

14.10 Deel 1 Waarom zelfs mijn schoonmoeder zot is van koers.

15.00 pauze met drankje

15.20 Deel 2 Waarom zelfs mijn schoonmoeder zot is van koers

16.10 Broodmaaltijd

17.15 Einde programma

Donderdag 6 juni 2024

Zaal Ter Leie Nieuwsstraat 24 – 9800 Astene

8 euro per persoon (ter plaatse te betalen)

Inschrijven kan per mail bestuur@lgdeurlelatem.be tot maandag 3 juni.